Calolziocorte, 26 novembre 2012   |  

Domenica 2 Dicembre grande festa kosovara a Calolziocorte

di Majilinda Markovic

Per celebrare il primo centenario dell'indipendenza dell'Albania (28 Novembre 1912), programmata dall'Associazione "Stublla" una giornata all'insegna della memoria storica, del buon cibo e del buon umore.

bandiera kosovara

Il 28 Novembre sarà festa solenne per i kosovari che si sentono “figli” di quell'Albania nata proprio in questo giorno di cent'anni fa, nel 1912. Il 28 Novembre rievoca per loro una data storica: quella della liberazione dai Turchi; e, non a caso, è ricordata come “il giorno della bandiera”. Il 28 novembre 1443, il comandante in capo, uomo politico e statista poliglotta-Scanderbeg, alza la bandiera del proprio esercito albanese sul pennone del castello di Kruja (cittadina a 32 km a Nord di Tirana) e spodesta la guarnigione ottomana. La sua lotta per l'indipendenza durerà 25 anni, senza però avere ragione della soverchiante potenza dell'impero ottomano.

Nella stessa data, dopo 469 anni, il 28 novembre 1912, il diplomatico Ismail Kamal, innalzerà di nuovo la bandiera, questa volta con successo, a Valona riuscendo a dichiarare l'indipendenza dello stato. ''Il giorno della bandiera'' o "Giorno dell'Indipendenza dell'Albania'', riesce ancora ad unire gli albanesi ovunque si trovino e a qualsiasi tradizione, confessione o fede essi appartengano (cattolica, ortodossa, musulmana), perché è l'unica festa che si celebra in tutti i territori da loro abitati.

Per onorare la bandiera nazionale e festeggiare il centesimo anniversario dell'indipendenza, "Stublla" – associazione culturale albanese con sede a Lecco fortemente impegnata nell'integrazione dei propri associati – organizza per domenica 2 Dicembre una giornata commemorativa. La commissione sportiva di "Stublla" ha recentemente organizzato un torneo di calcio a Barzio, molto apprezzato e confortato dal pubblico affluito numeroso, al quale hanno partecipato dodici squadre di italiani, ma soprattutto di kosovari che vivono e lavorano nelle tre province di Lecco, Bergamo e Milano.

La Giornata di domenica prossima si svilupperà con il seguente programma: ore 12.30 Santa Messa celebrata in kosovaro da don Jeton Thaqi a Calolziocorte, Via Papa Giovanni XXIII, 1, nella chiesa del Corpus Domini. Alle 14, sempre in Calolziocorte, presso il Dancing Lavello, in viale De Gasperi, 4, dopo la degustazione di bevande e di piatti tipici della tradizione albanese, pomeriggio interamente dedicato a musica, umorismo e a una lotteria il cui ricavato sarà devoluto a famiglie bisognose residenti in Kosovo. Tra gli invitati la coppia dei popolari cantanti montenegrini Gjovan Gjonaj e Viollca Iluka. Alla programmazione dell'evento hanno contribuito oltre al presidente dell'associazione "Stublla", Pashk Ballabani, l'animatore e coordinatore delle attività sportive, Kristijan Ramaj.

 

 

28 nëntori, dita e pavarësisë së Shqipërisë

 

 

Data, 28 nëntor, ngërthen në vete disa periudha të rëndësishme historike të shqiptarëve kudo që ata gjenden. Pa këtë datë, nuk do të kishte kuptimin që ka, as vet historia e jonë, e tashmja dhe e ardhmja. Kjo datë, përbën thesar vlerash, e mbushur me ngjarje interesante e kuptimplote të kombit tonë, përgjatë etapave të ndryshme në të cilat kemi kaluar. Në 28 nëntorin e vitit 1443 Kryekomandanti,politikani dhe burrështetasi poliglot,Gjergj Kastrioti-Skënderbeu,ngriti flamurin në kalanë e Krujës. Po në të njëjtën datë, pas 469 vitesh,në 28 nëntorin e 1912-tës, diplomati i shquar, Ismail Qemali, ngriti flamurin në Vlorë duke shpallë pavarësinë e shtetit shqiptar.

 

Dita e flamurit” ose “Dita e Pavarësisë së Shqipërisë”, ende arrin të bashkojë të gjithë shqipëtarët, kudo që janë, sepse ajo është festa e vetëm që festohet në të gjitha territoret e banuara nga shqipëtarët, e të gjitha fejave dhe prejardhjeve (katolikët, ortodoks dhe muslimanët), dhe të gjithë ata të cilët mendojnë se i përkasin popullit të lavdishëm dhe të lashtë shqipëtar.  Për nderë të festës së Flamurit Kombëtar dhe 100 vjetorit të Pavarsisë së Shqipërisë, Shoqata Integruese Humanitare Kulturore “STUBLLA” me seli në Lecco organizon program kulturoro-artistik.

Pregaditjet për këtë manifestim kanë filluar kah moti nga antarët e shoqatës, ku perfaqësuesit e Sportit në kuadër të shoqatës kanë organizuar një turne në futboll të vogël në Barzio, ku kanë marrë pjesë 12 skuadra nga kosovarët që jetojnë dhe veprojnë në Provincën e Lecco-s, dhe nga kosovarët që jetojnë dhe veprojnë në Bergamo e Milano. Në këtë turne nuk mungoi as pjesëmarrja nga skuadrat italiane.

 

Organizatorët për këtë manifestim që do të mbahet më 2 dhjetor 2012 kanë paraparë që këtë ditë të madhe ta fillojnë me Meshën Shejte, që do ta udheheq pergjegjësi për komunitetin kosovar në Provincën e Lecco-s Don Jeton Thaqi, në ora 12.30 në Calolziocorte , via Papa Giovanni XXIII, 1. Pas meshe duke filluar në ora 14:00 do të fillon programi kulturore-artistik poashtu në Calolziocorte (Dancing Lavello, V.le De Gasperi, 4).

 

Sipas presidentit të shoqatës, Pashk Ballabanit, programi do të jetë i pasur me valle, muzikë dhe humor të pregaditur nga rinia kosovare. Do të ketë edhe pije dhe ushqim tradicional shqiptar, të pregaditur nga familjet kosovare. Është organizuar një loteri bëmirëse që biletat janë në shitje tek antarët e shoqatës dhe po atë ditë do të behët edhe terheqja e shpërblimeve.

Këtë manifestim të madhë do ta pasqyron edhe qifti nga Mali i Zi, këngëtaret e njohur GJOVAN GJONAJ dhe VJOLLCA LLUKA. Sipas Kristijan Ramaj, aktivistë në shoqatë, të gjitha ofertat që do të grumbullohen në këtë festë nga bëmiresit do të dergohen për familjet nevojtare në Kosovë .